makers
De  Boventoon

dagbesteding voor volwassenen met een lichte tot matige verstandelijk beperking

De Boventoon heeft 4 cd’s en 5 videoclips gerealiseerd met muziek van deelnemers aan de dagbesteding, inclusief cd-presentatie op 11 december 2022. De Boventoon is een dagbesteding voor volwassenen met een lichte tot matige verstandelijk beperking in Roermond. Allemaal hebben ze één grote passie; muziek! Er zijn veel soorten dagbestedingen in Nederland maar geen enkele waarbij de deelnemers de hele dag met muziek bezig kunnen zijn.

ACCEPTATIE
“Of het nu moderne rapmuziek is of rock ’n roll, iedereen is op zijn eigen manier bezig met muziek”, vertelt Hans. “Er wordt gezongen, instrumenten bespeeld, eigen liedjes gemaakt en naar muziek geluisterd. De teksten die ze zelf schrijven laten zien waarover ze denken en dagelijks mee worstelen vanwege hun beperking. Hun eigen acceptatie van hun beperking maar ook hoop op acceptatie door de maatschappij ondanks hun beperking, verliefdheid, zelfstandig kunnen wonen en functioneren en natuurlijk het leven als een artiest met de bekendheid die daarbij hoort.”

ALBUM UITBRENGEN
Bij de deelnemers van De Boventoon leeft het verlangen om met het maken van muziek bekend te worden, ze dromen zelfs van beroemd worden, een echte ‘ster’. “De deelnemers schrijven teksten en maken er muziek bij. Dit wordt meestal dan provisorisch opgenomen. De grote wens van een aantal deelnemers was om hun eigen liedjes uit te brengen op een album. Daar hoort dan natuurlijk ook een mooie foto, poster en videoclip bij. Daarnaast hebben we een eigen label gecreëerd: Boventoon Records. Dit platform kan in de toekomst worden gebruikt om nieuwe ideeën op te nemen en uit te brengen.”

KANSENGELIJKHEID
Dit project geeft de deelnemers de mogelijkheid om te laten zien en horen waarmee ze de hele dag bezig zijn. “Te laten zien dat hun passie, het maken van eigen muziek, ertoe doet! Dat ook zij, ondanks hun beperking, met hun muziek mensen kunnen raken en dat ze, zoals ze zelf zeggen, geen domme clowns zijn. Dat ze deel uit willen maken van de maatschappij. Erkenning! Dit project biedt kansengelijkheid voor mensen met een verstandelijke beperking waardoor ze verbinding kunnen maken met leeftijdgenoten in de maatschappij. Het verbreekt de eenzaamheid en is een meerwaarde aan de diversiteit in de samenleving.”

RESULTATEN
“Er zijn 4 cd’s van deelnemers van De Boventoon gerealiseerd, met eigen geschreven liedjes. De presentatie van deze cd’s heeft inmiddels plaatsgevonden in het Royal Theater te Roermond. We hebben er een hele show van gemaakt waarin de deelnemers een aantal van hun liedjes ten gehore hebben gebracht. Daarnaast hebben we ook vijf clips kunnen maken die op YouTube terug te vinden zijn.”