makers
Gaan

Douglas Robson

‘Gaan’ (werktitel) is een korte documentaire over de succesverhalen van drie immigranten die in Roermond een onderneming zijn gestart. Douglas Robson is opgegroeid in het noorden van Engeland en Zuid-Limburg. “Sinds een jaar of 7 woon ik in Roermond. Als filmmaker raak ik mateloos geboeid door authentieke verhalen die ik met prachtig en sfeervol beeldmateriaal tot leven breng.

Met ‘Gaan’ wil ik een korte documentaire maken van ongeveer 15 minuten. Het
onderwerp van deze documentaire betreft de verhalen van drie immigranten die in Roermond een onderneming zijn gestart. Wat hebben ze bereikt? Welke obstakels hebben ze overwonnen? Hoe kijken ze terug op hun ervaringen?”

MOEILIJKERE WEG
“In een toenemend gepolariseerde maatschappij waar, voorheen onderhuids, racisme steeds meer het daglicht ziet, vind ik het belangrijk om positieve verhalen te laten zien met als doel begrip te kweken en vooroordelen weg te nemen. Mensen met een migratieachtergrond hebben vaak een pittigere weg te gaan om hun dromen te verwezenlijken. De mensen in deze documentaire hebben ondanks de moeilijkere weg het toch gered. Het mooie is om middels de documentaire te laten zien dat er voor iedereen gelijke kansen zijn. Tevens dient de documentaire als inspiratie voor mensen die hetzelfde willen bereiken maar niet diezelfde weg hoeven te volgen.”

PRIKKELEN
Wat deze documentaire ook sterk maakt is dat men vaak enkel het succes van een persoon of bedrijf ziet maar niet de weg er naartoe. Laat staan de achtergrond van een persoon, wat een belemmerende factor kan zijn. “Bijvoorbeeld gediscrimineerd te worden door de buitenwereld en jezelf daarom klein houden. Of juist andersom, je grootse dromen najagen maar daardoor de band met familie en vrienden verliezen omdat jouw droom afwijkt van het geijkte pad. Met deze documentaire wil ik mensen prikkelen en op een andere manier naar elkaar laten kijken.”

FILMPLAN
Het project is inmiddels in de preproductiefase, waarbij de te volgen personen geselecteerd zijn. Een filmplan is in ontwikkeling waarmee de verhalen van de onderwerpen tot hun recht gaan komen. Ook vinden voorbereidende interviews plaats waaruit een selectie van interessante ervaringen gemaakt kan worden. Naar verwachting zullen de eerste opnames in februari 2023 gaan plaatsvinden.