makers
Landgoed Inzicht

Ineke Timmermans

‘Landgoed Inzicht’ is een kunstwerk/minimuseum gemaakt van Corte staal. Uniek en vernieuwend vanwege zijn multifunctionele karakter. Het staat voor innerlijke ruimte, vrijheid en verbondenheid.  “Het idee is ontstaan vanuit een diepgeworteld verlangen om verbondenheid (culturen, natuur, jezelf, ander) en harmonie te creëren en zodoende een sculptuur te maken waarin elk individu zich kan herkennen als zijnde een wereldmens”, aldus kunstenaar Ineke Timmermans. Het kunstwerk is er in verschillende variaties in vorm en hoogte: 6, 8 of 11 meter, al dan niet met functionele ruimte. Afhankelijk van de locatie is er een variatie mogelijk.

ONTMOETINGSPLEK
“Ineke: “Er zijn verschillende variaties mogelijk. Mét functionele ruimte te gebruiken voor diverse doeleinden, zoals een minimuseum waar kunstenaars aan een expositie of installatie kunnen werken, eventueel in combinatie met workshops. De ruimte kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor educatieve, economische en maatschappelijke doeleinden. Zónder de functionele ruimte is het een open vorm, als herkenningspunt, een ontmoetingsplek met een bank rondom, binnen en buiten. Je kunt naar binnen om onder andere de licht- en schaduwwerking te beleven en aan de ‘gevoelsmolen’ te draaien.”

VORM EN UITSTRALING
“Het kunstwerk is ontstaan vanuit een organische beweging, dans, draaiende energie, van de basis naar boven, van het aardse naar het goddelijke. Van de spiraal via de cirkels naar de verbinding met de ruit naar de top, de driehoek. Deze beweging brengt bij de kijker een sensatie en gevoel over. Beweging is groei en inzicht”, legt Ineke uit. “De metalen plaatjes aan de staaldraad verwijzen naar gebedsvlaggetjes en kunnen bedrukt worden met bijvoorbeeld symbolen, tekst en kleuren of betrekking hebben op een organisatie.”

VORM EN SYMBOLIEK
“Het kunstwerk is opgebouwd uit de blauwdruk van geometrische vormen en patronen (zoals spiraal, cirkel, ruit, driehoek) waaruit alles is opgebouwd binnen het hele universum. In de natuur vind je bijvoorbeeld de cirkel in cellen, de spiraal in een draaikolk en in de architectuur zie je daarnaast ook de ruit en driehoek in gebouwen zoals een kathedraal en een tempel. De geometrische vormen hebben elk hun symbolische betekenissen. Zo staat de cirkel voor eenheid en oneindigheid, elke levensvorm begint met een cirkel. De ruit (vierkant) staat symbool voor het aardse. De spiraal voor leven en verbinden, verdieping en groei. De driehoek staat voor het hemelse.”