makers
Meditative
Line Flow

Kristine Tumanyan

Kristine Tumanyan is afkomstig uit Armenië, studeerde aan de kunstschool in Rusland, om vervolgens in 2015 af te studeren aan de Kunstacademie in Maastricht. Meditative line art is een stijl die de kunstenares heeft ontwikkeld als dagelijks ritueel die haar voorziet in haar behoefte naar creatieve uiting, het volgen van haar intuïtie en de zoektocht naar vrijheid. Vanuit deze stijl ontstond het project ‘365’, waarbij Kristine vanaf 1 januari 2022 een heel jaar lang iedere dag één lijntekening maakte, wat resulteert in een expositie in het najaar van 2023. Dankzij een subsidie van Maakplaats kan de expositie in een uitgebreide vorm plaatsvinden.

ROUTINES EN VERPLICHTINGEN
“Vrijheid en autonomie zijn gevoelens die ieder persoon wil ervaren in zijn leven”, vertelt Kristine. “Werkweken, routines, verplichtingen en verantwoordelijkheden, angst om foute keuzes te maken leiden tot een gebrek aan spontaniteit,
creativiteit en geluk. Door de tekenstijl die ik heb ontwikkeld laat ik al mijn angsten, verwachtingen, gedachtes en controle los. Ik vertrouw op mijn gevoel, intuïtie en ‘flow’. Zo ervaar ik vrijheid, autonomie en regie op een stukje papier dat voor me ligt.” 

HELENDE KRACHT 
Tijdens het geven van workshops en het exposeren van haar kunst merkte de kunstenares de behoefte van haar publiek en deelnemers om deze lijnkunst zelf te ervaren. Daarnaast ervaarde Kristine de helende kracht van lijnkunst tijdens verschillende workshops die zij gaf, onder meer aan personen met een burn-out. “Na een aantal workshops waarin laagdrempelig met lijnkunst werd gewerkt, werd de deelnemer uit haar persoonlijke blokkade gehaald.” 

VIDEO, MUZIEK EN DANS
Om het concept verder te verbeelden en te verdiepen
worden tijdens de opening andere disciplines toegevoegd. Deze disciplines volgen op hun eigen manier hetzelfde concept en maakproces welke de beeldend kunstenares doorloopt: vrijheid, intuïtie, en volgen van gevoel. In deze openings-performance komen de beeldende kunst van Kristine Tumanyan, de dans van Luc Arnoldussen, en de muziek van Daan Gooren samen tot één geheel. 

TOEPASSEN IN DAGELIJKS LEVEN
Tijdens de expositiedagen ná de opening gaat de kunstenares in de expositieruimte live tekenen, waar zij het volledige concept en maakproces van meditative line art laat zien aan het publiek. Daarbij hebben de bezoekers de mogelijkheid hier zelf aan deel te nemen. Kristine: “Door middel van deze workshops maken de bezoeker kennis met de verschillende onderdelen van een meditatief maakproces, zodat dit uiteindelijk ook kan worden toegepast in het dagelijks leven.”