makers
Nieuwe
Jas

Daniël
Heynen

De expositie vindt plaats in de expositieruimte op zolder, waar de originele sjablonen van Cuypers een tijdje geleden gevonden zijn. In deze ruimte werd tijdens de expositie een beleving gecreëerd die refereert aan deze sjablonen, waarmee repeterende patronen werden gerealiseerd. Deze patronen komen terug in het werk van kunstenaar Daniël Heynen, die de complexe patronen in een modern jasje heeft gestoken. Tevens zijn er enkele producten toegevoegd aan de museumshop.

URBAN LOOK
“De kunstenaar komt uit Roermond en voelt zich sterk verbonden met de historie van de stad. “Ik heb eerder meegewerkt aan de inrichting van het Cuypershuis en heb daartoe de sjablonen van Cuypers gedigitaliseerd”, aldus Daniël Heynen. “Daarbij merkte ik op, dat de ontwerpen van Cuypers nog steeds actueel zijn en hun functie vervullen. Met deze expositie kunnen de bezoekers op een toegankelijke manier kennis maken met deze oude kunst. Het is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in de architectonische hoogstandjes van Cuypers, maar vooral ook voor jongeren die wellicht niet meteen warmlopen voor oude kunst en ambacht. Door de Urban look, zullen zij eerder geneigd zijn zich te verdiepen in de achtergrond en het museum te bezoeken.”

JONG PUBLIEK
Daniël Heynen is al jaren actief in de creatieve sector. Hij studeerde aan het Grafisch Lyceum in Eindhoven en werkt al jaren als Graphic Designer. Deze bagage vormt de basis voor zijn professionele kunstwerken. Zijn werk heeftimmers al de weg gevonden naar vele woonkamers van een vrij jong publiek. Daarnaast is de kunstenaar lid van Let ́s Make Art-Work, een kunstcollectief in Roermond, dat een behoorlijk aantal volgers heeft op social media.

SCHATTEN
“Kunst en creativiteit zijn met de paplepel ingegoten. Mijn moeder is beeldend kunstenares en mijn vader is liefhebber van oldtimers en antiek, dus het gevoel voor historie werd me al vroeg meegegeven. In mijn eigen stad Roermond worden deze aspecten in veel bouwwerken verenigd. De historische binnenstad herbergt heel wat schatten, waaronder veel ontwerpen van Pierre Cuypers, één van de meest gevierde architecten van Nederland. De gebouwen van zijn hand inspireren me, in het bijzonder vanwege het gebruik van complexe patronen. Maar mijn werk wordt pas echt interessant wanneer ik de ontwerpen uit vervlogen tijden in een modern jasje steek. Street art van Shepard Fairey (Obey) vormt de inspiratie achter de transformatie die de oude ontwerpen ondergaan, wanneer ik dezetwee uitersten verenigt.”