makers
roer zichten

Iris Wielders

‘Roerzichten’ is een tentoonstelling door Iris Wielders over de Roer, met foto’s en citaten uit gesprekken met de mensen langs de Roer. Iris Wielders werkt vanuit de fotografie aan kunstprojecten en foto series. In 2021 deed zij de vooropleiding voor de kunstacademie bij ECI cultuurfabriek. Haar werk gaat over utopie/dystopie, science fiction en de relatie mens-natuur.

BEKENDE PLEKJES
“Roermond dank haar naam aan de rivier de Roer en iedereen in Roermond kent de Roer”, aldus Iris. “De meeste inwoners van de stad kunnen ongeveer aanwijzen waar ze loopt. In de wijken Roerzicht, het Hammerveld en de voorstad St Jacob wonen er mensen aan de rivier waar de Roer door hun achtertuin stroomt. Er zijn bekende plekjes waar het uitzicht op de rivier op z’n mooist is, waar mensen veel wandelen.“

GEZICHTSPUNTEN
In deze tentoonstelling worden de verschillende gezichtspunten (van mens naar rivier en andersom) naast elkaar gepresenteerd. Hoe zien wij de Roer? Hoe ziet de Roer ons? Iris Wielders onderzocht vanuit deze verschillende gezichtspunten de relatie tussen Roermondenaren en de Roer. Ze maakte foto’s van en vanaf de rivier en sprak met mensen die aan de Roer wonen. Het kunstwerk bestaat uit drie onderdelen: een serie foto’s, citaten uit de gesprekken en een Roerwandelspeurtocht om mee te nemen. 

ANDERS KIJKEN
Het project stelt vragen over de relatie tussen Roermondenaren en de Roer. Wielders: “Ik sprak met mensen die aan de rivier wonen over hun relatie met de rivier en verwerkte citaten van deze gesprekken in de tentoonstelling. De foto’s, met als thema reflectie, nodigen uit tot (opnieuw) kijken naar de rivier. De Roerwandelspeurtocht, een pamflet dat door bezoekers kan worden meegenomen, biedt Roermondenaren gelegenheid langs de Roer te wandelen en deze (opnieuw) te bekijken. De wandelaars gaan zelf op zoek naar waar enkele van de foto’s genomen zijn. Juist omdat de wandeltocht niet als van-a-naar-b route wordt gepresenteerd nodigt dit uit tot een andere manier van kijken.”

Het project werd tentoongesteld bij Maakplaats in dansschool the Movement van 27 november t/m 23 december.