makers
Strijkersdag 2022

Heritage Sinfonietta

25 juni 2022 vond de tweede Strijkersdag van Heritage Sinfonietta plaats in Roermond. Begin 2020 organiseerde Heritage Sinfonietta de eerste editie van de Strijkersdag in Roermond. Dit was zo succesvol dat ze al snel besloten dit concept verder te ontwikkelen en vaker uit te voeren. Ondertussen groeide de ambitie om het onderdeel Educatie verder uit te breiden. 

EERSTE KEER
“Omdat we veel waarde hechten aan de (muzikale) ontwikkeling van de jongste inwoners van Limburg, wilden we voor de nieuwe generatie een aantal educatie-projecten vormgeven en uitvoeren in samenwerking met verschillende kunstencentra, basisscholen en middelbare scholen”, aldus Martijn Pepels. “Met de Strijkersdag gaan we voor het eerst in het bestaan van Heritage Sinfonietta naar de basisscholen toe.”

MUZIEKEDUCATIE
“We zien muziekeducatie als een belangrijke investering in de ontwikkeling van kinderen en bovendien als een investering in ons toekomstige publiek. Eerder maakten we al een familievoorstelling gericht op kinderen vanaf 5 jaar (Peter en de Wolf), in 2023 zijn er plannen voor een langlopend educatieproject voor middelbare scholieren en toeren we door Limburg met een splinternieuwe kindervoorstelling ‘Raas en de basketbal’. De Strijkersdag richt zich op kinderen daartussenin, van circa 8 tot en met 10 jaar, en kinderen en tieners die reeds een muziekinstrument bespelen.”

TOUR LANGS BASISSCHOLEN
Het project bestaat uit meerdere onderdelen. Pepels: “Het eerste onderdeel was de Strijkersdag, tijdens deze dag studeerden deelnemers in groepsverband samen met docenten enkele muziekstukken in. Een week later (op 2 juli 2022) vond het concert van kamerorkest Heritage Sinfonietta plaats. Tijdens dit concert betraden ook de jonge strijkers het podium en speelden zij de muziek waar ze tijdens de Strijkersdag aan hebben gewerkt. Er staat nog een tour op de planning van enkele strijkdocenten die ook als orkestlid aan Heritage Sinfonietta verbonden zijn. Zij gaan dan langs Limburgse basisscholen om daar op interactieve wijze kinderen te laten kennismaken met klassieke muziek.”

INTERESSE AANWAKKEREN
Momenteel is er in Limburg volop aanbod voor blazers en slagwerkers, die zich bij talloze harmonieën en fanfares kunnen aansluiten en daar ook begeleid worden in hun muzikale ontwikkeling, maar zijn er minder van zulke mogelijkheden voor strijkers. “Met dit project willen we circa 300 basisschoolleerlingen
bereiken in Roermond en omgeving en daarnaast 50 kinderen die hebben deelgenomen aan de Strijkersdag 2022. Daarnaast zal het project voor de meewerkende docenten leiden tot een groter bereik van potentiële leerlingen in Roermond en omgeving en tot een nieuwe ervaring op het gebied van muziekles in de klas.”

GRENZEN VERLEGGEN
In 2023 zal er wederom een Strijkersdag plaatsvinden. Ditmaal werkt Heritage Sinfonietta hiervoor samen met de muziekschool Kreis-Heinsberg. Op 3 en 4 juni 2023 zullen jonge strijkers uit de gehele provincie en de grensregio samen musiceren en concerteren in Roermond en het Duitse Erkelenz.