makers
THE WALLS of Remunj

Art-Work. Collectief

‘The Walls of Remunj’ zijn een serie muurschilderingen in Roermond, geïnitieerd door het Art-Work. Collectief. Het Art-Work. collectief is geboren in 2020. Oprichter Ron Claessens brengt creatieve makers in de regio Roermond samen door ze een platform te bieden waarop zij hun werken kunnen exposeren, zowel digitaal als fysiek.

MURALS
“Tijdens creatieve sessies met de makers uit ons collectief is regelmatig het idee geopperd om ‘iets’ met muurschilderingen te doen in Roermond”, vertelt Ron. “Zo zijn er een aantal bekende muurschilderingen op de geluidswal van de Sint Wirosingel, op de Slachthuisstraat en er is ook in Maasniel een mural aangebracht. Wij vinden echter dat deze op prominentere plekken te zien mogen zijn. Waar ze toegankelijk zijn voor iedereen, ook bijvoorbeeld voor gehandicapten. Ook zijn er weinig muurschilderingen te vinden die door Roermondenaren zelf ontworpen zijn en die door meerdere kunstenaars samen opgezet en op verschillende plekken in Roermond te zien zijn.”

OPFLEUREN
“Wij denken dat het absoluut een stimulans kan zijn voor
bepaalde locaties in Roermond. Het voegt kleur toe aan de stad of aan een wijk. En we kunnen ervoor kiezen om een tintje Roermond erin terug te brengen. Bovendien worden murals regelmatig gefotografeerd door voorbijgangers en op social media geplaatst, wat natuurlijk weer een extra boost aan de stad zal geven. Heerlen heeft zich de afgelopen jaren nadrukkelijk geprofileerd op het gebied van muurschilderingen en heeft hier wijken prachtig mee laten opfleuren. Wat dit Roermondse project echter uniek maakt, is dat de kunstenaars (in tegenstelling tot Heerlen, waar met bekende internationale street artist wordt gewerkt) uit Regio Roermond afkomstig zijn of in Roermond wonen.”

WIJKEN
“Het zou fantastisch zijn om wijken als de Donderberg en het Veld een kleurrijk gezicht te geven op nader af te stemmen, strategische locaties. De mural tour zou natuurlijk ook gecombineerd kunnen worden met lokale horeca, VVV en andere kunstenaars. 

Hierdoor ontstaat er een interessante culturele tour door Roermond. Een extra daguitstapje voor de vele bezoekers die de binnenstad, het Outlet Center, de Meinweg en de Maasplassen bezoeken, maar nog nooit in de wijken zijn
geweest. Waar ze na het bekijken van de kunst lokaal nog een bordje roti of broodje döner kunnen eten. En boodschappen kunnen doen bij de lokale ondernemers. Deze bieden vaak buitenlandse producten aan, die voor bezoekers ontdekt zullen worden. Een enorme stimulans voor deze wijken.”