makers
Toen de zebra wilde weten waar het einde van de wereld was

Lobke Houkes & Puck Brouwers

Een voorstelling over een zebra die op zoek gaat naar het einde van de wereld. Tijdens zijn zoektocht schakelt zebra de hulp in van al zijn dierenvrienden. Deze dieren sturen hem steeds naar hun einde van de wereld, waar hij steeds weer een nieuw dier leert kennen. Zo ontdekt hij allemaal plekken waar hij nog nooit was geweest en wordt zijn wereld steeds weer een stukje groter.

LOBKE HOUKES EN PUCK BROUWERS
“Samen met docent muziek Puck Brouwers ontwikkelde ik deze voorstelling”, aldus Lobke Houkes. “De voorstelling ging als try-out in première op het Limburg Festival in 2021en werd erg goed ontvangen. Graag wilden we met behulp van deze subsidie de voorstelling verder professionaliseren en uitwerken.

We vroegen bij Maakplaats een bijdrage aan, voornamelijk om onze voorstelling te voorzien van een educatieaanbod, zodat deze nog beter in te passen is in het schoolaanbod. Beiden hebben we een achtergrond in en passie voor het onderwijs. Als docent muziek en docent beeldend vinden we het uitermate belangrijk dat kunst binnen het onderwijs een goede plek krijgt.”

GIGANTISCH BOEK
De voorstelling wordt verteld vanuit een zelfgeschreven en zelf-geïllustreerd prentenboek. Een gigantisch boek van 90 x 90 centimeter dat voor de ogen van de kinderen tot leven komt. Bij het omslaan van de bladzijde komt er steeds een nieuw dier tevoorschijn. Dit dier helpt de zebra verder met zijn zoektocht. Ook zingen ze met de dieren verschillende liedjes. “De leerlingen krijgen een complete beleving te zien doordat ze ook zelf deelnemen”, aldus Lobke. “Ook zijn we van plan om langs te gaan bij de bibliotheken, zo wordt de drempel om naar de bieb te gaan verlaagd en komen de kinderen hier al mee in aanraking. Door het gebruiken van een boek als basis van de voorstelling bevorderen we de interesse in het lezen en verzinnen van verhalen.”

ZOEKTOCHT NAAR JEZELF
“In de voorstelling komen verschillende personages/dieren voor met elk hun eigen verhaal. Er zijn dieren die de zebra graag helpen, dieren dat wat minder aardig zijn en ook een ‘enge’ diepzeevis die helemaal niet zo eng is als ze eruitziet en stiekem een gezellige kletskous blijkt te zijn. Doordat elk dier anders is kan elk kind zich in een van de dieren herkennen en zich inleven. De kinderen leren over de dieren, denken na over de wereld en de zoektocht naar jezelf en je eigen grenzen. We hopen hiermee de kinderen mee te kunnen geven dat je wereld zo groot is als je hem zelf maakt.”